Yerba mate oraz jej pozytywne właściwości są znane już od wieków. Odkryli je jezuiccy misjonarze, którzy zaobserwowali dobry wpływ tej używki na miejscowe plemię. Dziś z naparu z ostrokrzewu paragwajskiego korzysta wiele ludzi na całym świecie. Jednak, aby ten rytuał zaparzania yerba był poprawny należy posiadać odpowiednie naczynie. Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w niektórych państwach Ameryki Południowej. Jeżeli znasz już prawidłowy rytuał zaparzania tej rośliny, to koniecznie powinieneś poznać naczynia, w których powinno się pić yerba mate. Najpopularniejsze naczynia do picia yerba mate to według Beaty Pawlikowskiej tykwa argentyńska oraz paragwajski kubek drewniany. Są jeszcze naczynia wykonane z rogu, ale służą one wyłącznie do picia terere, czyli yerba mate na zimno. Same naczynia zapewniają już egzotyczną atmosferę picia yerba. Oczywiście w stosowaniu zwykłych kubków nie ma nic złego, ale cała magia yerba polega na rytuale! Warto wiedzieć, że od spodu kubka z tykwy często mogą pojawiać się krople, jest to tzw. pocenie się tykwy. Warto kłaść zawsze naczynie na podkładce, aby nie brudzić stołu czy obrusu. O naczynie wykonane z tykwy należy dbać. Po wypiciu yerba należy usunąć wszystkie fusy, wypłukać kubek i pozostawić do wysuszeniu. Nigdy nie powinno się zostawiać tykwy z pozostałościami po yerba mate. Jeżeli jesteś fanem yerba mate, to koniecznie spraw sobie oryginalną tykwę lub inny drewniany kubek, w którym tradycja picia tego naparu zostanie zachowana. Od razu poczujesz magię klimatu Ameryki Południowej, a sam napar sprawi Ci o wiele więcej przyjemności niż ten pity w zwykłym, ceramicznym kubku.