Działanie kwasu hialuronowego

W kosmetyce stosuje się dziś coraz więcej substancji, które są zdrowe dla organizmu, a jednocześnie sprzyjają nieinwazyjnej poprawie wyglądu. Niektóre z nich można stosować zarówno w postaci iniekcji, jak również podczas profesjonalnych zabiegów kosmetycznych. Są jednak również dostępne w przypadku, gdy zależy nam przede wszystkim na stworzeniu własnych kosmetyków.

Jedną z takich substancji jest kwas hialuronowy, bardzo powszechny w dzisiejszej kosmetyce oraz działający przede wszystkim na poprawę stanu skóry. Zwany jest „eliksirem młodości”, choć tak naprawdę jego zastosowanie pozostaje o wiele szersze, zarówno w kosmetyce, jak również i medycynie. Sprawdźmy, jakie ma właściwości oraz działanie.

Powstawanie kwasu hialuronowego

Dobrze jest wiedzieć, że kwas hialuronowy występuje naturalnie w organizmie człowieka, gdzie pojawia się przede wszystkim w stawach, skórze oraz ciele szklistym w oku. Jego podstawową rolą jest wiązanie wody, dlatego im więcej jest kwasu, tym bardziej nawilżona jest skóra. Niestety, wraz z wiekiem zmniejsza się ilość wydzielanego przez organizm kwasu, co sprawia, że skóra wiotczeje, a stawy nie są już tak dobrze zabezpieczane przed ewentualnymi uszkodzeniami i urazami. Dawniej kwas hialuronowy stosowany w kosmetyce czy medycynie pozyskiwany był przede wszystkim z tkanek zwierzęcych, jednakże powodował reakcje alergiczne u ludzi. Z czasem zaczęto go więc tworzyć ze specjalnego szczepu bakterii. Co ciekawe, istnieje możliwość wyizolowania kwasu np. z krwi pępowinowej.

Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce kwas hialuronowy z uwagi na swoje właściwości wiązania wody stosowany jest przede wszystkim we wszystkich kosmetykach, które mają działanie przeciwstarzeniowe. Z tego powodu jest on obecny w kremach przeciwzmarszczkowych, ale również kosmetykach silnie nawilżających, do cery podrażnionej, suchej czy zmęczonej. Co więcej, stosuje się go także w formie zastrzyków czy podczas zabiegów kosmetycznych wykonywanych w profesjonalnych gabinetach dermatologów oraz kosmetyczek.